2019 bakrecept

on
by mellasweden ©2020

FREDAGNATTEN  3 OKTOBER

 

Jag vet inte om ni någonsin kollat på ZEINAS KITCHEN 

Zeina lagar så god mat och bakar goda bakverk, hon var varit med på TV4 flera gånger. Ska skriva in några recept jag kollat som jag ska baka som hon har i sitt Zienas Kitchen. 

ZEINAS KITCHENS RECEPT SER JÄTTE GOTT UT ❤

LUFTIGA FRALLOR

200 grader  10-15 minuter

Härligt mjuk,  luftiga frallor enkla att baka. Gott frukostbröd kan frysas.  De är riktigt goda.

12 st luftiga frallor
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt

Pensling   Ägg eller vatten

Förslag  strö  Vallmofrön på brödet

TIPS!      Du kan kalljäsa degen om du vill förbereda den i god tid. Knåda degen, plasta in väl i en rymlig bunke och ställ i kylen. Låt jäsa i kylen över natten, degen klarar sig fint upp till 12 timmar i kylen. Nästa dag formar du frallor och låter dem jäsa 1 timme. Sen är det bara att grädda bröden och servera nybakade frallor till frukosten.

Gör såhär:
Värm mjölk fingervarmt, ljummen. Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i minst 10 min. Degen ska inte vara kladdig eller för kompakt, en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten. Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min. Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk.

GIFFLAR

 gifflar-13
32 st gifflar    200 gr   10-12 minuter

2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
Ca 9-10 dl mjöl

Fyllning:
Åppelmos för mej

Glasyr:
2 dl florsocker utspädd med ca 3 tsk vatten

Gör såhär:
Värm mjölken ljummen, lös upp jästen i mjölken, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör. Häll i övriga ingredienserna,  knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag rekommenderar att degen får jäsa i kylen, 7-10 timmar för bäst resultat. Då blir gifflarna härligt luftiga och goda av den långa jästiden.

Förbered äppelmoset. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Kavla ut en boll till en ca 28 cm rund platta, skär ut 8 st trianglar. Lägg  äppelmoset längst ut på degen, rulla till en giffel. Lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt så den inte öppnas upp i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

gifflar  gifflar-2

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Blanda florsocker och vatten, ringla sedan över de kalla gifflarna. Låt glasyren stelna innan servering. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Jag har aldrig baka gifflar men min mamma kunde baka dom och goda var dom. Jag ska prova nu någon dag om jag orkar och känner mig friskare.

Här nedan kan du gå in och titta på hennes fina recept som jag just gjort och kan inte sluta. Jag följer även Zeinaskitchen på instagram. 

  

God Natt fina drömmar 

http://zeinaskitchen.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.