november 2019

by mellasweden ©2019

 

 

Stroke några varningstecken

Symptomen kan komma på kvällen innan man får ett anfall, för det är så att stroke ganska ofta händer under natten. Det kan vara att man känner en liten förlamning i ena sida, eller att man kan känna att talförmågan avtar. Det kan även uppkomma att man har svårt att förstå när andra pratar.

Varningstecknen gör att man måste handla snabbt, även om dessa symptom inte känns så farligt allvarliga. Många tar inte dessa symptom på allvar utan går och lägger sig och tror att dom kommer gå över. Men många känner av stroken när dom vaknar. Man ska veta att inom ett dygn eller några timmar innan man får ett strokeanfall känner man av i kroppen varningar  för detta. Man måste redan då ta kontakt med sjukhuset innan skador på hjärnan kan uppstå så man kan få hjälp,  med andra ord åk direkt till sjukhuset. Det finns något som är skrämmande här det är att man inte alltid kan förstå denna allvarliga situation, för att man inte har ont.

stroke

Stroksymptom

Oftast är det i stroke den ena hjärnhalvan som drabbas då man får förlamning av ena sidan på kroppen. Man känner  svaghet kanske bara i ena armen eller både i sin arm och ben. Men även stickningar, försämring av sin balans och motorik samt domningar är vanligt likaså. Hjärnan får syrebrist samtidigt som dessa dessa kroppsdelar drabbas av stroken. Men av stroken kan man även få talsvårigheter, svårt att orientera sig. Man kan få perceptionsstörningar som visar sig på olika sätt, med de försämrade sinnesfunktionerna kan man känna sig illamående.  Men även huvudvärk  samt dubbelseende kan förekomma. Man kan även få ont i axeln som smärta av stroken men det kan ta tid för kroppen att reagera så smärtan som kommer lite senare. I början av ett strokanfall med ont i axeln så har man svårt att ligga still i samma läge genom förlamningen.

Ett liknande stroketillstånd finns som kallas Tia

Tia kan kännas som en strok men skadar inte hjärnfunktionen likadant. Men detta varnar för att det kan finnas en störning i hjärnan. Attacken är övergående men en varning. Skillnaden är att denna attack varar bara  mellan ett par minuter upp till en timma. Man måste ta kontakt med sjukhuset och bli behandlad för en tia-attack annars är risken stor att få ett riktigt strokanfall. Känner man av detta ring 112 direkt om man känner av strok eller en tia.

Behöver inte alltid vara stroke

Symptomen som är förknippade med strok behöver inte alltid vara strok. En del som kommer till sjukhuset med misstänkt strok har haft samma  symptom av lågt blodsocker,  migränattacker, hjärtrytmrubbningar eller hjärntumörer.

Men detta är viktiga symptom och man måste åka till sjukhuset för att få vård snarast möjligt så man får reda på vad detta är av en läkare.

Jätte bra att få veta och lära sig detta 

Mella

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.