AKTUEN 21 NOVEMBER INLAGD

by mellasweden ©2019

 

 

 AKUTEN 21 NOVEMBER INLAGD 

 

Torsdags den 21 novembers morgon hade jag bokat i mej på Polisen Södertälje. Jag hade ju ingen legitimation som gällde längre. Det fösta som dom frågar efter när man ska göra något Apoteket eller akuten med mera. Det gäller ju bara i fem år numera. Min granne med fru och hämtade mej jag var ganska dålig, följde med mej till polisstationen.  Väl där blev det lite krångligt med att kolla vem jag var och min granne skulle intyga att jag var verkligen jag. Jag lade upp mina betalkort sjukresekort, färdtjänstkort med mera. Men till slut så sa hon i kassa på polisen har du pass. Ja det har jag lade ner det i ryggsäcken i går. Och vilket tur det passet gällde till just idag när jag stod på polisen den 21 gick det ut. Så det fixade sig till slut hon fick behålla och slänga passet. 

Direkt efter polisen körde dom mej till akuten som ni ser  i Södertälje i torsdags på förmiddagen. Kom väl dit vid 11.30 och sa i kassan att jag orkade inte gå in till medicinakuten. Så systern körde mej i rullstol jag var ju ganska andfådd. Hamnade först i väntsalen liggande på båren, men efter en stund kom en syster och körde mej på sidan av deras disk. 

   

Efter ett tag fick jag komma att ligga på plats 2 framför disken för övervakningen, där jag brukar ligga. Så blev det ett blodprov i armen, förut så ville dom alltid ta det vid ovanför tummen i en lite åder. Men jag har nekat det så många gånger nu så dom fattar äntligen vad ett nej är. Där får dom ett snabbsvar på blodprovet. 

Sen kom en ung at-läkare och frågade dom vanlig frågorna och sen fick jag 6 kortisontabletter. Samt 2 Doxyferm och hon frågade om jag kunde klara mig hemma nu. Eller vara kvar här till i morgon vilket jag godtog för en gång skull, jag var ju ganska dålig i min andning och mådde inte alls bra. Syrgas fick jag direkt och se en röntgen på min lungor så klart.  Skickades till röntgen för att kolla om det syntens något.

   

Jag hade 104, 95. 130/86 kan fortfarande inte bad det betyder och vilket är vilket. Ingen feber det var ju bra. Sen fick jag denna dag komma upp till avdelning 8 där jag aldrig varit förut. Jag har ju legat på 10 och på 23 nu sist. Men där klagade ju på att jag inte fick mat och sen att ena personalen inte lyssna när hon skulle beställa min färdtjänst samt ljög mej upp i ansiktet. Hon sa jag sagt att jag kunde gå krokig arm för att komma till färdtjänsten, när jag inte orkade gå ens till toaletten i rummet själv. Dom ville nog inte ha mej där. 

Till avdelning 8 skickades med en röd lapp där dom stod att avdelning 8 skulle ta blodprover på mej. Akuten kunde inte göra det pga hög arbetsbelastning. Inget jag märkte av just när jag låg där denna gång. Men såg att personalen hade lite olika sysslor denna gång jag låg där. 

Till exempel en sköterska skjutsade mej till röntgen, inte en undersköterska ingen transportör som brukar göra det. Och hon var trevlig och vänlig och var kvar med mej medans jag röntgades och väntade på mej för att köra mej tillbaka. Alla var jätte vänliga och trevliga på akuten. 

Kanske ville dom inte ta blodprover på mej då jag klagade sist att undersköterskan var stressad och inte stängde locket på nålen som hon satt i min arm. Men man ska ju stänga locken eller hur. Jag skriver ju blogg och antecknar vad jag ser och får göra på sjukhuset när jag är där. Viktigt för min egen del att komma ihåg vad som händer varje gång. Jag är ju gammal nu och pensionär och behöver komma ihåg saker senare, 

Kom upp redan vid 15 tiden till avdelning 8 så fick jag eget rum och bytte kläder samt dom frågade om mat. Jag sa jag vet inte vad som finns låt mej se, men det fick jag inte. Jag sa jag har svårt att svälja med min matstrupe, då föreslog undersköterskan den manliga soppa. Nej sa jag,  sist jag fick soppa var den som gröt. Han frågade om jag skulle ha pastöriserad mat, vet inte sa jag vet inte vad det är för mat. I dag har jag svårt att svälja dricka till och med. Prova lite yougert sa han, hade ändå velat veta matlistan. Men matlisten fick jag aldrig veta vad den innehöll. 

Fick in en kopp med yougert jordgubbs yougert gott men lite senare fick jag en liten liten bit jordgubbe som fastnade i halsen hosta och hosta och fick upp den. Då var det färdigt med att äta yougert. Dörren var stängd till mitt rum så ingen hörde när jag försökte hosta och spy upp den lilla biten jordgubbe som fanns i yougerten. Så klart jag blev jätte andfådd för det. Var helt slut efter det och gråtfärdig. Undersköterskan vågade inte ta ansvar för att ge mej nåt att äta. 

Jag sa jag vill ha energi protein dricka på flaska, då skulle han kolla om det fanns. Här förstår jag inte problemet när jag säger ENERGI PROTEIN DRICKA NÄRINGSDRYCK att man inte lär sig lyssna då och kollar efter just den flaskan PROTEIN. Han sa vem har sagt du ska ha det, jag går på Huddinge sjukhus för min matstrupen.  Blev fel flera gånger när han kom in med dryckerna alla fel. Jag visade ändå foto från mobilen men kan vara svårt i bland kanske.

Till slut fick jag i alla fall några drickor som var rätt. Gott fick jag något i mej i alla fall. Även jag blir hungrig som alla andra och vill ha mat. 

Lite senare kom sköterskan och stället massa frågar hon skrev på en lapp.  Hon ville även se när jag drack och hur jag drack min energi protein dricka. Och när jag drack sa hon ja du har lärt det det där. Hon menade att jag bara tog två små klunkar i taget. Självklart jag har ju svårt att sälja den drickan just idag.  Närmast anhörig och allergi och massa frågar bodde jag ensam hade jag hemhjälp? Nä det har jag inte hört så mycket om hemhjälp vill inte ha det. Jag har snälla grannar som hjälper mej och städar och handlar om jag behöver. Dom är från Irak och jag känner dom som länge och litar 100 procent på dom.

Men när jag senare hemma lästa min journal fattar jag inte varför det inte står att jag inte kan svälja tabletter och har problem med min matstrupe.

 

Utan ide spå luren när det ringer, trött och dålig svarar jag så klart. 

Mår inget bra då ringer min lur vid 16.30 ingen ide står det,  måste vara nåt sjukhus eller läkare som ringer. Jo visst det var nån läkare från Huddinge jag säger att jag ligger just intagen på sjukhuset och han lyssnar inte. Han börjar prata om min nersövning på Huddinge för min matstrupe att dom vill inte SÖVA MEJ SÅ OFTA FÖR ATT VIDGA MIN MATSTRUPE.   Ofta,,,,,,, nu var det en fråga om ja skulle sövas eller eller ej, om jag skulle vakna eller ej efter denna sövning. Han sa det hade dom en plan för och om jag inte kunde andas själv när jag vaknade så skulle jag ligga i respirator.  Och på intensiven, jag sa att jag vill komma och prata igen med min son, inte bara mitt beslut detta.  Jag har ju inte tänkt att dö än vill vara med mina barn så länge som möjligt.  Han skriver i läkarjournalen att patienten lät andfådd.  herre gud han lyssnade inte att jag låg på sjukhuset för det just nu.  Men ville att jag skulle få en slang inopererad i magen. Jag sa det vill jag inte men han sa man kan korta slangen efter några månader och sen sätta in en knapp för näring. Jag sa jag vill inte ha det just nu och jag vill kunna äta mat. Så han skulle skicka en kallelse så vi fick prata med narkosläkaren igen. 

Just denna läkare misslyckades med mej första gången när han skulle gå ner med slang i halsen. Jag sa till läkaren jag känner igen dej, nej sa han. Men sen kom en annan läkare och sa jo du har rätt du har träffat honom förut.  När jag kom ut och trodde efter mitt lugnande medel ja gått att det var färdigt. Sa systern som att nej det fungerade inte alls. Nästa gång sa jag att jag måste ha mera lugnande medel om detta ska gå bra. Men tydligen gav dom mej inte det. Jag hade slitit bort slangen med kameran ur halsen. 

Just därför litar jag mera på mitt sjukhus Huddinge så när jag nästa gång fick kallelse för ingreppet i matstrupen ringde jag Huddinge och sa jag vill inte dö på Karolinska jag vill göra detta hos Er. Förra gången dom sövde mej för detta på Huddinge gick det bra och jag vaknade. Så tacksam för det. Men just för att inte träffa på denna läkaren som ringde bad jag att få byta sjukhus, så ringer han nu från mitt sjukhus Huddinge.   Sen var jag helt slut och bad han skriva i min journal så jag kan läsa vad han skrivit samt att skicka en kallelse till narkosläkaren så vi får prata med honom eller henne.  Skickade utdraget ur läkarjournalen till mina söner…… ni vill inte veta vad dom sa om läkaren som inte fatta när jag var andfådd i luren. Han lyssnade inte och fattade inte att jag just var inlagd på sjukhuset för min KOL. 

Nattsjuksköterskan den manliga som jobbade  natt var i 30 års åldern en helt underbar kille, han var snäll och försynt och omtänksam. Ja sa till honom att jag var hungrig sent på natten och då fick jag en flaska energidryck med protein han fattade direkt vad det var för flaska. Sen sa jag till honom att någon skulle ta blodprover här på mej, men ingen har gjort det. Då sa han att han skulle göra det på morgonen. hinner du få svar då så jag kan åka hem i morgon under dagen. Jo sa han det hinner vi. 

Han kom in just när jag vaknade har lite svårt att sova på sjukhuset, klockan 05.30 och tog blodproverna och han var duktig det kändes inte alls när han gjorde det. Han sa att han gjort det i många år och kunde det. Och det var sant han kunde verkligen sin sak. Jag kunde inte somna och kollade på tv nästan hela natten det var bra filmer på tv 4. Till slut somnade jag vi 03 tiden och vaknade 05.30,

Sover med min ryggsäck i sängen under filten, litar inte på någon och sjukhuset ansvarar inte för mina saker. I den har jag mediciner och mina saker jag behöver laddare till luren och min data så klart. Skriver anteckningar och fotar och det hamnar direkt på min data perfekt. Ryggsäcken är alltid packad för att jag snabbt ska kunna ta mej till sjukhuset. Min akutryggsäck som alltid står i soffan bredvid mej så jag snabbt kan ta med allt jag behöver. 

Det blev en sen morgon och jag var hungrig och när undersköterskan frågade om frukost sa jag att jag ville han 3 flaskor energi protein  dricka och en kopp svart kaffe. 3 flaskor sa han ? Jag är hungrig vad då hade ju inte fått någon middag i går och bara lite yougert i en mugg samt 1 näringsdricka. Det blev jag inte mätt av alls. Några näringsdrycker fick jag inte, men blev lovad att han senare skulle hämta det till mej. Kaffet glömda han även att ge mej, kanske grabben var ny här och hade fullt med att klara detta. Flera gånger sa han åt mej att sätta på syrgasen men jag sa ta prov nu så jag vet att jag kan åka hem. Provet han tog på örat var perfekt 94 tror jag det var. Så då sa jag att jag behöver inte syrgasen nu när har kortison och Doxyferm.  Jag kan ju allt detta efter som jag har klippkort på akuten och sjukhuset.

Läkarronden var mycket försenat och när den kvinnliga läkaren kom så frågade hon vänligt om jag kände mig så bra att jag kunde åka hem. Ja sa jag, men när du skriver ut kortisonet Betapred ta en stor bruk då för jag har inte råd att lösa ut några varje gång det är dyrare för mej. Jag kan inte svälja tabletter och i dag fick jag inte Betapred utan något annat som inte smällte i vatten. Så jag fick hälla ut dom och ta 6 Betapred som jag själv hade med mej i ryggsäcken. Så hon skulle ge mej Betapred för det var var jag fick på akuten också. 

När frukosten var slut och dom pockade undan utanför mitt rum, sa undersköterskan att han skulle hämta energi protein dricka till mej. Bra snällt sa jag då hinner jag få det innan jag åker hem nu. Men jag fick ingen frukost varken kaffe eller drickan.

Klart jag ska åka hem,  innan ronden hade jag redan bytt kläder och gjort mej klar för att åka hem igen. Jag vet ju när jag mår så jag kan åka hem, jag hade inte råd att ligga kvar både lördag och söndag och först bli utskriven på måndag massa pengar som jag inte har. 

TV PÅ RUMMET 

Jag kollade på Barn-tv medans jag väntade att få åka hem igen. Rullstolstaxi för att jag orkar ju inte gå och blir körd ända fram till min ytterdörr. Det var kallt ute när jag åkte hem bara 4 grader sak killen som körde sjukresors.

MITT KÖK HEMMA HÄR

Så fick jag äntligen åka hem igen bättre ligga sjuk hemma har mina flaskor när jag är hungrig och kan ta det när det passar mej Hela kylen full med flaskorna. Och dom finns när jag behöver dom. 

   

Så himla skönt att komma hem igen och jag bäddade ner mej direkt och sov i timmar. Jag var ju inte bra och ganska dålig så det var skönt att sova i min egen säng. Underbart härligt tror jag för jag somnade direkt. 

Mitt stora rum där jag är mesta tiden hemma. 

Senare på natten när jag vaknade så hängde jag i min soffa bara så underbart. Men jag blir mycket andfådd när jag gör det minsta och när jag går från rum till köket. Jobbigt men jag är van men är inte bra än för medicinen har inte verkat än. Bara att gå till badrummet blir jag andfådd av.

Men även idag är jag jätte dålig och tar det bara lugnt, Mina grannar var här med tårtbotten och grädde samt äppelmos och frysta hallon. Dom brukar köpa det till mej och ge mej det, dom vet jag kan äta det istället när jag inte kan tugga mat. Men idag tog det över 1 timma för mej att göra tårtan blev så andfådd och var tvungen att hänga på bänken i köket lite. Men till i morgon så har tårtan hämtat sig och allt har blivit mjukare med äppelmoset, grädden med jordgubbstkrämen så till cappuccino kan jag kanske om jag har tur få ner lite.

Även jag vill äta nåt gott när jag inte lägre kan äta en smörgås med messmör till cappuccinot. Så ledsen ska ni veta att inte få kunna äta mat. Jag som älskar god mat och älskar att laga mat, plommonspäckad fläskkarré. lamm med vinsås och potatis så himla god mat. I år vet jag inte ens om jag som älskar julskinka kan äta någon. Då kommer jag bli jätte ledsen…. kommer nog och gråta också. 

I kväll kom min yngsta son och vi såg på film tillsammans, Aladdin med sin magiska lampa.

En riktigt bra och fin film och så påkostad den var. Senare gick sonen hem och jag skulle göra min tårta tänkte jag.  Innan han gick hängde han min tvätt i badrummet hade tvättat och orka inte hänga den själv för jag mår inte bra och blir jätte andfådd och måste flåsa massor när jag anstränger mej så mycket.

God Natt vi hörs får hoppas jag mår lite bättre i morgon men igen vet. Jag får vara tacksam för varje dag jag lever.  Blev ju vägd på sjukhuset och hade gått upp ett par kilo wow av närings och protein drycken känns ju bra. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.