Tekakor

Publicerat 5 januari, 2019 av mellasweden
by mellasweden ©2019

 

 

Regnet det bara öser ner…..

 

God morgon idag är det regnets dag det öser ner och min inglasade balkong har massor av regnstänk.  Men det gör inget för jag ska bara vara hemma. När jag var hos min äldsta son så bjöd dom på tekakor från Hemköp. Jag som älskar tekakor har nu letat fram min mammas gamla recept för att prova och baka tekakor. Jag handlar ju aldrig på den affären utan på mitt ICA MAXI HANDELSPLATSEN GENETA I SÖDERTÄLJE. Min favorit affär.

 

Jag väntar på att mina grannar ska komma med sen lunch. Farmor i familjen hade tandvärk så det blev ett snabbt besök hos tandläkaren först. Det är mörkt inne så jag har fått tända lamporna julgranen och golvlampan har jag tänt bara. Jag fryster och ska bara ta det lugnt till jag fått min sena lunch. Vad jag fick jo lite lax och ris så gott. Samt en burk med sirap så jag kan baka tekakor nu 🙂 

Tur jag har min bakmaskin eller vad det heter som jag fick av mina barn och älskar, annars skulle jag ju inte ens tänka på att baka.  Ja ha KÖKSMASKIN heter det 🙂 den är från Tyskland och dom är kända för att ha bra grejor. Den är köpt av mina barn på Lidh och den kostade 999 kronor. Har sett att det finns dyra såna här maskiner för flera tusen. Men denna är kanonbra och av god kvalitet Silver Crist. 

  

Sen tror jag att jag ska baka tekakor men jag måste ha sirap har ingen, så jag ringde granen. Bad att han fru ska ta med lite sirap i en burk till mej. Så kan jag prova att baka tekakor älskar tekakor. 

TEKAKOR

 

TILL DESSA MJUKA TEKAKOR  BEHÖVER DU

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret,  häll i fingervarm mjölk .
Smula sönder jästen i samma  bunke / bakmaskin.   Rör tills jästen har löst sig, tillsätt sirap och salt.    Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig.  Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa  15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till dom.
Ta  en gaffel och  nagga dom och låt jäsa i 10 minuter. Platta till dem igen, just innan de ska in i ugnen.
Grädda  i mitten på ugnen i 225- 250 grader i ungefär  6 minuter. Tills bröden fått fin färg.

Ät med smör ost eller marmelad

Ja dom blev inte lika snygga som när min mamma bakade tekakor, men jätte goda wow. Dom blir nog finare nästa gång jag mår ju inte så bra nu orkar inte stå och göra kanonrunda tekakor. 

Dessa ska jag fortsätta baka. Nu satt jag en deg på mormors smörbullar. Jag kommer vara död efter detta i kväll blir sen cappuccino och hänga i soffan. 

Äntligen var dessa smörbullar färdiga och jag är helt slut andfådd som bara den och trött. Dessa bakade min mamma när hon bodde på samma farstu som mej. Hon kom alltid in med smörbullar eller sockerkaka ända tills hon inte orkade längre. Vi lagade frukost och lunch och middag till henne varje dag. Allt min mamma gjort för mej under alla mina år så det var min tur att göra allt för henne. Ha min mamma när som alltid var jag än flyttade fixade jag så min mamma bodde nära mej. 

Så i morgon ska jag inte göra nånting alls bara hänga i min älskade soffa. 

Ni får ha det ja är helt slut…..

 

God Natt fina drömmar som jag alltid säger

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mitt enastående liv

Bröstcancer, arbetslöshet och livet i största allmänhet

Aculturame

Travels to Tribal Lands and Beyond

Golu lodhi

I upload photos Golu lodhi

Looking for Mr Didriksson

Fru D & Lilla Fleur letar efter nya Herr Didriksson.

Dracul Van Helsing

The Life, Thoughts and Reflections of a Vampire Hunter

Crusty Pie

Big Pictures. Tiny Stories.

Odds and Ends

Bit o' this and a bit o' that

ASSHOLES WATCHING MOVIES

Our opinions don't stink!

stillconfusedbutamusedblog

Photography, Travel and Retirement

Ametrin

Ibland gnistrar det till

THE DREAM MAKER

Poem and motivational stories

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Filmtittarna

För dig som älskar film och TV

tiffanylanehandmade

Handmade. Rustic. Food. Life.

Jean Lee's World

Author of Young Adult Fantasy

The Helsingian Pathfinder

the inward path is the way ahead

BRUMĂREL | Iosif Trif Photo & Text Archive

Iosif`s blog about culture, current affairs and æsthetics

Consider Faith: A Blog on Christian Social Justice

A blog on Social Justice from the Christian Perspective

Truly Madly Ordinary

Stories From The Heart.Emotions,and adventures of an Italian woman in Ireland

The Jaguar

And its Allies

%d bloggare gillar detta: