Nationaldagen

Publicerat 7 juni, 2018 av mellasweden
by mellasweden © 2018

 

 

SVENSKA FLAGGANS DAG NUMERA NATIONALDAGEN 

 

Så trött fortfarande och vaknade inte ens av min lurs sjungande son.  Men nu vaken vid niotiden  och hade huvudvärk så klart efter allt i går. Alvedon samt cappuccino för att vakna och kanske sova en stund till för att må bättre. 

I dag är ju nationaldagen, förr när jag var ung hette det  SVENSKA FLAGGANS DAG.  Vet inte varför dom ändrat våra traditioner och bytt namn.  Som alla andra länder måste vi värna om våra traditioner. 

Sveriges nationaldag 

 

Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag har bytt namn till Sveriges nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523 enligt den julianska kalendern då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev en självständig stat. 
Hertig Karl (blivande Karl XIII) skrev under den nya 1809 års regeringsform den 6 juni. Det dröjde dock till 27 juni innan de fyra ständerna i riksdagen godkänt och den således trädde i kraft,  6 juni var när Sveriges riksdag 1973 tog beslutet om 1974 års regeringsform.
Från 1916 firades 6 juni som svenska flaggans dag.  Festligheter för en del  svenska högtider infördes av Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare. För att dra in pengar till Skansen, samt del i den tidens nationalistiska anda.  1893  i mitten av juni ordnades några festligheter i nationalistisk anda.  Det säjs att det regnade alla dagar men inte den 6 juni, som drog mest folk. 
I Skansen årsbok för 1893 skriver Hazelius att ”såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”. 

SKANSEN NATIONALDAGEN 

Vår kung håller tal till oss alla ❤ 

 

Solliden Skansen  

   

Vår Kronprinsessa Victoria samt Prinsessan Estelle  samt Prins Daniel

  

Jag då har man fått vara med om NATIONALDAGEN PÅ SKANSEN och sett när föreningar fått sina SVENSKA FLAGGOR av vår KUNG. 

I år ingen tårta eller jordgubbar till mej på Nationaldagen.  I dag i år är det första gången som jag inte har pengar att köpa en gräddtårta med jordgubbar från ICA MAXI.   Det känns lite konstigt och ledsamt måste jag säja.  Pensionärslivet är inte vad man förväntade sig, och stackars mina barn när dom är gamla kommer det inte finnas pensioner kvar stackars dom. 

 

Den godaste tårtan som finns jag bara älskar denna tårta ❤  i alla får den funnits har jag ätit den på NATIONALDAGEN samt  MIN FÖDELSEDAG.  Jag äter lätt upp denna tårta helt själv ❤  Helt underbar och så god och i år får jag ingen sån tårta. 

Jag hänger i min soffa vilken tur jag har den och hoppas min huvudvärk går över snart. Men jag lider inte av att vara ensam hemma det är ju jätte skönt i bland att vara det.  Solen är uppe med det är inte så varmt idag och det kan ju vara skönt även det.  Jag har pratat och sms:at mina söner idag och den ena bor ju långt från mej i Vänersborg långt bort.  Den andra kom hem i natt från Mallorca han och hans flickvän hade en mini semester där. 

Jag tror jag ska äta något blir en grillad med bröd och majonäsgurka.  Alltid gott och lättuggat för mej förr åt jag gillad korv med senap och kertsup nu är det majonäsgurka som gäller.  Lilla grillen jag fått av barnen är perfekt att gilla korv värma korvbrödet samt man kan göra varma mackor där. Men kan även grilla hamburgare samt kött där om man vill och har.  Samt rosta bröd till frukosten fungerar även det i grillen.

 

 

Denna grill har gjort mitt liv lite lättare, lätt att grilla samt jag behöver inte använda spisen. Bekvämt och jätte bra och enkelt för mej. Wow säger jag kanonbra med denna lilla grill. 

Efter det lite cappuccino och sen hänga lite för att sova för natten.  jag är fortfarande lite trött och känner mig inte så ok alls, men fortfarande är min vänsterfot lite svullen. Kommer inte ens i jumpaskona.

Ha det bäst nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Looking for Mr Didriksson

Fru D & Lilla Fleur letar efter nya Herr Didriksson.

Dracul Van Helsing

The Life, Thoughts and Reflections of a Vampire Hunter

Crusty Pie

Big Pictures. Tiny Stories.

Odds and Ends

Bit o' this and a bit o' that

ASSHOLES WATCHING MOVIES

Our opinions don't stink!

stillconfusedbutamusedblog

Photography, Travel and Retirement

Ametrin

Ibland gnistrar det till

THE DREAM MAKER

Poem and motivational stories

KAMILLAS KAMERA -

Mitt liv och Mina dagar genom kameran

Filmtittarna

För dig som älskar film och TV

tiffanylanehandmade

Handmade. Rustic. Food. Life.

Jean Lee's World

Author of Young Adult Fantasy

The Helsingian Pathfinder

the inward path is the way ahead

BRUMĂREL | Iosif Trif Photo & Text Archive

Iosif`s blog about culture, current affairs and æsthetics

Consider Faith: A Blog on Christian Social Justice

A blog on Social Justice from the Christian Perspective

Truly Madly Ordinary

Stories From The Heart.Emotions,and adventures of an Italian woman in Ireland

The Jaguar

And its Allies

ChronosFeR2

Fotografia, Literatura, Música, Cultura.

The Sunshine Artist

Dream - Believe - Create

%d bloggare gillar detta: