ASPA BARNKOLLONI GUSSELBY LINDESBERG

Published 17 januari, 2017 by mellasweden

by mellasweden © 2017

 

KÄNNER DU NÅGON SOM VARIT PÅ ASPA KOLLONI I GUSSELBY ?

JAG KALLADES FÖR    BC   NÄR JAG VAR PÅ DENNA KOLLA SOM JAG VERKLIGEN ÄLSKADE I ALLA ÅR. ❤ 

kollo-aspa-huset   1611832sista

Söker efter någon som liksom jag varit på helt underbara sommarlov på Aspa Kolloni Gusselby, alla åkte buss från Kungsholms skola. Där barnens mammor och pappar samt familjer stod och grät när vi åkte ifrån dom. Det gjorde jag med första gången jag åkt till Aspa kollo. Men senare var det med glädje vi åkte när vi varit där och vi trivdes så himla bra.  Den stackars busschauffören som oftast om åren var en glad man, men det kunde även vare en grinig busschaufför som körde oss ända till Aspa. Vi sjöng och skrek i bussen, en sång som jag lärt mina barn var : En busschaufför en busschauförr det är en man med glatt humör, och har han inget glatt humör så är det ingen busschaufför….. så fortsatte vi. Sen var det en sång som var skriven till Aspa kollo som började med

Åh Aspa kollo..……..

kollo-med-inger-iwarsson-forsbergcc

Våran föreståndarinna Rut Wall en fantastisk kvinna ❤  som hade ansvar för oss alla barn tror till och med att ett år var vi 50 – 60 stycken. Men skoj hade vi jag lärde mig ialla fulla fall en hel sommar att busvissla, med fingar i munnen men framför allt utan. Det har jag haft nytta av när jag själv blev mamma, jag skrek aldrig på barnen att maten var klar jag busvisslade och hörde mina ungar inte det. Så lovar jag att alla kompisar gjorde det

På morgonen kom hästskjutsen från Björneborgs gård, en bit bort med bonden eller sonen som körde stora mjölkkannor till oss. Sen fick vi åka med en bit och springa tillbaka hahaha.

kollo-aspa9

Varje lördag utanför kökstrappan stod radion på med Tio i Topp som vi fick lyssna på. Jag det fanns även en klätterstång i tre storlekar som min kunde klänga på. Där var jag bäst på att sitta och kasta mej ner och runt 30 gånger var rekordet och det på alla höjder spännande med livet som insatts men jag fixa det ju. 🙂  Varje lördag fick vi köpa godis som lades fram som kiosk i fröknarnas matsal. Vi hade innestående pengar som våran familj skickade till oss och dom var uppskrivna i en bok och räknades av från det man köpte. Alltid lika intressant och roligt och gott. Så fick vi posten varje dag när vi skulle äta eller ropades den ut efter maten vid kökstrappan och min mamma skickade post varje dag till mej, Det var tidningsrullar med serier och brev samt kort, men bäst var paketen som hon skickade med godis och frukt och någon present. Vilken lycka det glömmer man inte, vilken upplevelse det var. Jag lärde mig simma på kollo fråga inte hur, men den sommaren var det någon dumskalle som bara kasta i oss från bryggan och det gjorde mig rädd för vatten. Jag kunde ju inte simma och sjönk som en sten men klarade det.

Vi spelade även teater varje lördag en rolig tid i lekstugan.

kollo-aspa-teater-bc

 

Vi gick promenader i skogen mot Larsson gubbens hus förbi det och sen upp för backen, där fanns det massor av skomakarblåbär samt vanliga blåbär och så klart massor av kantareller. Vi spelade brännboll nere på ängen och vi hade verkligen skoj. Vi kunde även smita till Knutsberg som då var en handelsbod där vi köpte godis för pengar vi sparat själva 🙂 Vi promenderade även med fröknarna ner till stora Gusselbyn och tittade lite.

Under alla åren hade jag lärt känna familjen Larsson på Lilla Fädboda, vi var ofta där och hälsade på. Grabbarnas föräldrar var jätte snälla och vi åkte hölass samt hade hökrig och jag skrev mitt namn i deras lada BC.

När vi blev äldre var vi busigare då sista åren smög vi ut genom fönstren på natten och drog ner till Aspa sjön och mötte grabbarna från Lilla Fäboda, Tommy, Hugo, Rejdar och så fiskade vi kräftor. När vi sen smög hem igen så fick vi skäll nästa dag och om vi inte passade oss skulle vi få åka hem.  Lovar Mormor var arg på sina barn. En annan gång skulle jag vara busig själv blev så trött på alla skitungar så jag drog med en burk till fröknarnas utedass och fångade den stora paddan där, Den släppte jag lös den i ena sovsalen där det fanns ett jourrum för en fröken att sova för att passa oss på natten. Men tror ni inte att våran mormor kom förbi som aldrig brukade komma ner så sent, och stackarn fick ju nästan slag när hon såg den stora paddan på golvet. Alla visste den bodde under fröknarnas utedass. Så fick vi ta bort och ut den, sen blev det utredning nästa dag, Men min älskade mormor sa att BC skulle aldrig göra nåt sånt dumt och tokigt så jag klarade mej ingen sa vem som gjort det. Men badförbud blev det  hahahahaha.

Vi åkte alltid på utflykt varje sommar med våran mormor till Svampen i Örebro och åt glass sen genom Nora, en upplevelse och skoj att åka buss med massa kompisar sjunga och skrika 🙂

Andra gånger lekte vi uppe på vinden som var jätte stor, man kunde krypa i gångar där och under och över fröknarnas rum spännande och läskigt men jätte skoj. Kan hela detta hus utantill även på vinden.  Sen kom traktens snyggaste charmigaste kille och bjöd ut fröknarna i tur ordning och fick ihop det med någon likaså, Tor Arne var ju fröknarnas danskung.

Det fanns ett gammalt spökhus längre bort förbi Björneborg och där Inger bodde, där ingen hade bott på många många år. Där var spökligt och trasiga fönster men dörrarna var olåsta så där var vi in och skrämde varandra. Läskigt någon sa att ingen hade bott där sen kriget.

Dom äldsta barnen tog alltid hand om dom yngsta som en extra syster/mamma. Älskade denna kollo <3.                 Några år var även Rut Walls döttrar Margareta och Ingrid där och jobbade som sommarfröknar. ❤ Fröken Margareta mormors dotter hon hade med sig sina barn min älskling lilla Calle som var några år bara. Jag ägnade mycket tid åt honom, sen var det Christian och kommer inte ihåg om Fredrik var med äldsta sonen. Så var det även fröken Ingrid mormors andra dotter som var där med sina barn Gunilla och Birgitta samt lilla söta Tomas. Gunilla och jag har sen dess haft kontakt under alla år, även när dom flyttade runt. Samt att vi träffades när jag fyllde fyrtio hemma hos med och Gunilla hade sin lilla dotter med sig.

När jag slutade åka till kollo blev jag kvar i byn som barnflicka en sommar hos Tor Arnes familj där bodde nämligen hans syrras döttrar som jag passade. Men jag fick även lära mig köra traktor skoj, hamnde bara i diket en gång och välte traktorn men det var ok.

Några senare år var kollonin till salu jag ville köpa den för den var billig men min första man vill inte göra det Gurkan han skulle bara ha segelbåtar. Fan vad jag ångrar det idag, men samtidigt hade mitt liv inte blivit vad det har blivit idag om vi gjort det. 🙂

Där lärde jag även känna Ebon och Lasse samt mitt hjärta lilla Gunilla som jag tillbringade många år med efter det. Som barnvakt och medlem i denna gulliga familj. Rosa Ebons mamma jobbade i köket oxå.

1963 Här är min mamma och Ebon samt jag

 

mamma-och-jag  mella-1

Tack kära bästa mormor Rut Wall för mina fina somrar på Aspa Kollo. Jag vet du finns hos änglarna idag men kanske tittar du ner och ser vad jag skrivit att jag saknar dej.

 

Kram BC

Har du nåt fotot eller varit på denna kolla kontakta mej 

Mella Sweden   på fb privat meddelande 

 

Annonser

3 comments on “ASPA BARNKOLLONI GUSSELBY LINDESBERG

 • Vilket fint inlägg du gjort här Mella var roligt och fint att läsa..
  Nej jag har aldrig varit på kollo men det låter som om ni hade det bra..
  Hoppas du hittar någon som varit där..
  Jag svarade på witch sidan.. Krya på dig kram Nicki

  Liked by 1 person

 • Hej, jag har börjat att söka lite i mina släkt och hittade din blogg av en slump. Du skriver att du var barnflicka hos Tor- Arnes familj en sommar och tog hand om hans systers barn. Det kan mycket väl vara så att ett av de barnen var min mamma. Då hennes morbror hette Tor Arne och hon bodde under större delen av sin uppväxt hos sin mormor och morfar. Jag är intresserad av att komma i kontakt med dig så du får gärna mejla mig.
  angelica.hallin@hotmail.com

  Liked by 1 person

 • Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s

  Rebecca Mörtberg

  Böcker, skrivande och läsning

  Villa California

  Teknik för trygghet o frihet

  WordAds

  High quality ads for WordPress

  Yellingrosa's Weblog

  Poetry, Visual Arts, Music and IT Tech

  shehanne moore

  Smexy Historical Romance

  Jajan Bakso

  Hobi Kulineran & Kliping Resep Masakan

  KATAPURI

  Menulislah biar dikenang. Siapa tahu besok mati !

  THE ERRORS

  Hidup tanpa gaje bukanlah hidup!

  sandsoftime10

  A peek into Megha's mind

  AALF.ME

  MiGaZiNe 5.0

  Stigfinnaren i Älvsund

  vägen inåt är vägen framåt

  LIVETS BLOGG

  Det finns Något i Allt ! Samverkan Är Win-Win för ALLA. Motverkan ger vinnare och förlorare = ALLA blir förlorare över tid sett. "Försök Alltid med att Försöka igen - fast på Annorlunda sätt - enär Allt Är Möjligt !"

  catfishing - scam

  Watch out! - Don´t be hooked by a pathetic ”catfish” on Internet!

  Turkiska Köket

  Turkisk mat recept

  Karin med K

  Det brukar bli bäst när jag får göra som jag vill.

  Reslusta - resor och drömmar

  "Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas" (Sören Kierkegaard)

  Scribere Necesse Est

  Om livet som empatisk kommunikatör, gastronom, munskänk och vinodlare i Arild på Kullahalvön.

  %d bloggare gillar detta: