Dom kallar mig svenskan

Published 5 augusti, 2016 by mellasweden

 

by mellasweden © 2016

Lär mig nya saker varje dag men svenskan blir sämre…..

EN SVENSK ÄNGEL I LILLA SYRIEN

Jag bor i kvar i lilla Syrien som dom kallar det och har  lärt mig nya saker varje dag. 🙂
Lärt mig vakna ibland av att min granne  drog i min brevlåda.
Upp som fanken och klockan  var bara 06.30 det var  bästa grannen hon tvättar  i tvättstugan.  Hon ska till tvättstugan  som varje bestämd veckodag.  Min granne är enorm hon tvättar, städar, lagar mat har stor familj större nätverk än jag någonsin haft.
Jag som svenska tvättar bara när jag behöver tvätta, inga bestämda dagar för mej.  Nu har jag ju äntligen sen läge fått en egen tvättmaskin då det är jobbigt att gå i trapporna upp och ner, vem vill sitta kvar i tvättstugan mellan 12.00 till 17.00 inte jag.  Jag tvättar för att jag måste inte för att det är skoj eller att jag trivs i tvättstugan .
Men min granne har alltid  tvättat först till alla hemma i familjen, sen även till sin son som flyttat hemifrån men bodde nära.  Inte nog med det hon har städat och diskat hemma hos sig men även ibland hos sin stora son.  När jag var sjuk kunde hon även hjälpa mej med min tvätt och tvätta den. Hon är otrolig denna kvinna. ❤
Jag som svenska skulle aldrig göra det, flyttar mina barn då kan dom tvätta och städa samt sköta sig själva.  Jag skulle aldrig orka med det.

Min tvättmaskin

Men vad jag inte förstår då, jag som är svenskan här i lilla Syrien, är att min kära granne har egen tvättmaskin och torktumlare i sitt badrum. Men tvättar aldrig där, jag skulla aldrig gå ner i tvättstugan om jag hade tvättmaskin hemma. Vilket jag har slutat göra nu när jag har en egen fin tvättmaskin som tvättar åt mig. Inte nog med det min kära granne diskar hon för hand, men har en golvdiskmaskin i köket.
Men gillar att nån gång då och då dricka kaffe hos henne, hon bakar de godaste goda klitscha, samt kakor. ❤ ❤ ❤

20121203_220606  15034_10151534152058548_929995614_n

För att inte tala om denna underbara kvinnas piroger, hennes köttfärspiroger är det godaste som finns. Wow säger jag undrar när hon gör dom igen, jag vill ha.  ❤ ❤ ❤  Jag kan inte göra dessa piroger, har försökt med degen blev inget bra alls.

20140530_194455

På bordet står en skål med vatten och i den ligger det blad. Jag frågar vad är det, min granne  tar ett blad och äter, frågar mig om jag vill smaka.  Nej,  säger jag.  Vad är det för något?,
Hon kommer inte ihåg vad bladen heter på svenska.  När jag inte varit inne hos henne på länge är hennes svenska inte så bra.
Till slut visar  min granne mig en rädisa, det var bladen som låg i skålen och som hon åt.  Jag har i hela mitt svenska liv ätit rädisor, men jag lovar aldrig bladen. Och jag kommer inte heller nu äta bladen.  Men min granne talar om att det finns vitaminer i bladen.  Det tror jag säkert men jag tänker inte äta dom.   När jag går förbi stora rummet ser jag massa blad på på ett underlägg på sängen som ska torkas.  Jag frågar vad är det?, jo MINTA från koloniträdgården som dom odlat och nu torkar för att ha till vintern .

Och på utvägen har man i lilla hallen hamstrat vetemjöl, från golvet till min längd. På balkonen finns det några gamla skåp, i dom finns massor av toalettpapper samt tvättmedel och sköljmedel.  Inte nog med det, utan det finns även massor av burkar med tomatpuré, samt krossade tomater.  Denna underbara kvinna kan inte köpa en förpackning hon måste köpa många.  Här har jag faktiskt lärt mig att hamstra av mina invandrargrannar.   Men jag hamstrar pasta, ris och potatismos då blir man aldrig utan mat.  Samt även lärt mig att hamstra toalettpapper jag gillar mina grannar jag har lärt mig massor av smarta saker av dom.

Till vårat kök tillhör en kyl och frys,  men mina invandrargrannar har en extra stor frys i köket till samt en extra i sitt sovrum.  Tack vare mina grannar har jag köpte en gammal frysbox i början när jag flyttade hit.  Så jag kan baka bullar och köpa stora påsar pommes frites dom tar ju plats.  Men tyvärr är den nästan tom nu, finns inget där som är hamstrat.  Lite pommes frites samt några styckpackade hamburgare, inget man blir upphetsad av direkt.
Jag är nästan enda svenskan som bor här och kallas ju svenskan när dom pratar om mig.  Men oroande är att mina invandrargrannar klagar, vad klagar dom på jo min svenska som inte längre är riktig svenska.  🙂

Så jag fattar inte varför man sätter alla invandrare i samma områden och sen kallar dom GETTO. Blanda upp med svenskar så får alla mera respekt för varandra, och när mina söner spelar fotboll med invandrarkillarna slipper kallas svensken. Min son har ju ett namn och varit deras kompis i skolan tidigare. Vi säger ju alltid deras namn, inte kallar vi dom syrianer…..även om vi bor mitt i lilla syrien.
Nä fram för blanda mera svenskar med alla invandrare vi har ju så mycket att lära av varandra. Samt vore det bra om det var mera svenskar bland invandrarkvinnorna som inte kommer i kontakt med andra svenska kvinnor. Dessa invandrarkvinnor har inte en chans att lära sig svenska.
Varför? Jo, dom är hemma med barnen, städar, diskar, tvättar, lagar mat och finns alltid till hands för sin familj. När resten av familjen kommer hem till kvinnan (mamma, hustru) dom pratar man bara sitt eget språk.

När jag flyttade in här kunde inte min trevliga granne så bra svenska, men nu kan hon ord som hon säkert bara drömde om att kunna säga. Man skall oxå ha klart för sig att många av dessa kvinnor kan inte ens läsa och skriva, vilket borde vara varje människas rättighet.  Men dom är duktga på att räkna och komma ihåg siffror i huvudet, samt räkan pengar.

En dag i början när jag umgicks med min granne så berättade hon att hon skulle köpa pippa, jag skrattade och sa vet du vad pippa betyder gå och säj det i affären och du ska se :). Min kära granne menade peppar tänk så fel det kan bli med svenskan. 🙂

Ja måste bara tillägga att jag har världens bästa snällaste finaste grannar. Ofta har jag fått smaka deras goda mat, och deras kakor bröd med mera. Dom är helt underbara om jag skulle behöva finns dom där för mej även mitt i natten. Jag har ju varit dålig och åkt ut och in på sjukhus med mina lunginflammationer, gått ner 26 kg i vikt och svårt att äta upp mej. Så har jag även min kollapsade lunga vilket göra att jag blir anfådd så fort jag går en bit även till annat rum. Men astman har jag haft hela livet men sen fick jag ju reda på att jag har KOL och det går ju inte att bota men gör att jag även om jag tar medicien som hjälper lite så blir jag anfådd. Men jag som hostat sen mist 2003 tror jag det var har äntligen med denna kol medicin slutat hosta otroligt skönt.
En önskan till er alla ha och få en granne som jag har med bästa familjen, tänk vilken lycka för er att ha en granne som jag har.  ❤

Men denna granne är bara min ❤

Vi höres senare igen

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

WordAds

High quality ads for WordPress

Yellingrosa's Weblog

Poetry, Visual Arts, Music and IT Tech

shehanne moore

Smexy Historical Romance

Jajan Bakso

Hobi Kulineran & Kliping Resep Masakan

KATAPURI

Menulislah biar dikenang. Siapa tahu besok mati !

THE ERRORS

Hidup tanpa gaje bukanlah hidup!

sandsoftime10

A peek into Megha's mind

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

LIVETS BLOGG

Det finns Något i Allt ! Samverkan Är Win-Win för ALLA. Motverkan ger vinnare och förlorare = ALLA blir förlorare över tid sett. "Försök Alltid med att Försöka igen - fast på Annorlunda sätt - enär Allt Är Möjligt !"

catfishing - scam

Watch out! - Don´t be hooked by a pathetic ”catfish” on Internet!

Turkiska Köket

Turkisk mat recept

Karin med K

Det brukar bli bäst när jag får göra som jag vill.

Reslusta - resor och drömmar

"Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas" (Sören Kierkegaard)

Scribere Necesse Est

Om livet som empatisk kommunikatör, gastronom, munskänk och vinodlare i Arild på Kullahalvön.

Herbalife

Your one stop for health, wealth and prosperity

%d bloggare gillar detta: