Tips för Bostadsrätt

Published 29 juli, 2016 by mellasweden

by mellasweden © 2016

 

Tänk på följande när du ska köpa bostadsrätt

När du kollat med bankerna om lånelöfte, som jag skrev tidigare kolla flertal banker!

Titta efter annonser samt på internet på mäklarsidorna, bestäm i vilket område ni vill bo. Det är ju viktigt att man ska trivas och att det är rätt miljö man väljer.  Börja gå på visningar, var inte blyg för att fråga om det du vill veta.  Mäklaren är där för dej för att visa bostadsrätten samt för att du ska kunna ställa dina frågor. Gillar du bostadsrätten, ta reda på allt du kan om den VIKTIGT så du inte hamnar i fällor som kan finnas.

Vid visning låt dej inte luras av en häftig fondtapet

Gå på många visningar det är bra och du lär dej massor. För att få en uppfattning om prislägen och vad du vill ha. Lita på din magkänsla. Se upp och låt dej inte luras av en dyr spis eller häftigt kylskåp det är oviktiga detaljer som man lätt kan byta ut själv. Om du byter ut det så höjer det värdet på din bostadsrätt.  Häng inte upp dej på tapeter eller färg på väggarna det är lätt att fixa till så det passar just dej.

Budgivningen gör ibland att man kan bli arg. Man ska veta att det inte finns  bestämda regler i lagen för hur en budgivning ska gå till. Innan köpeavtalet har undertecknats av båda alltså både  säljare och köpare kan någon av er ändra sig utan att motparten har rätt att ställa krav. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat högsta budet och kan när som helst avbryta en påbörjad försäljning. När säljaren godtagit ditt bud bör du skriva på kontraktet så snabbt som möjligt, helst samma dag. Börjar du vela eller dra ut på tiden finns risken att säljaren blir tveksam och att han säljer  lägenheten till någon annan.

Smart är att försöka få en förhandsvisning ibland säger mäklaren att det går inte, men stå på dej det är alltid säljaren som bestämmer. Här ska man vara medveten om att mäklaren tjänar provision på försäljningen.  Även om mäklaren säger att det inte går att komma på förhandsvisning, stå på dej be mäklaren ringa säljaren. Då kan du direkt lägga ett bud och se om säljaren godkänner det innan riktiga visningen ens har varit. Man kan oxå vara smart och kolla om man kanske är från samma land, eller har något gemensamt med den som säljer bostadsrätten. Du kan oxå vara smart och säga att du kan göra flyttstädningen, kan ibland bli avgörande. Ibland kan en mäklare säja att  *vi säljer inte under …… denna summa* men som sagt det är alltid säljaren som bestämmer. Man kan oxå leta rätt själv på vem som bor i lägenheten, ringa på och säga att man hade vägarna förbi. Då kan man oxå fråga om det går bra att få se lägenheten. Ibland går det bra och man kan få en bra kontakt med säljaren.

Du har rätt som spekulant på bostadsrätten att få veta hur budgivningen går till. Förutsättningarna samt få korrekta och sakliga uppgifter. Tänk på att inte bjuda mer än du har tänkt. Du kan oxå dra tillbaka ett bud, men det gör dej verkligen inte poppis hos mäklaren.

Köparen av en bostadsrätt köper en andel i ekonomiska föreningen som äger lägenheten. Föreningens styrelse godkänner nya medlemmar. Det krävs starka skäl för att föreningen ska kunna neka medlemskap. När du har hittat en  lägenhet som du är intresserad av var smart och samla in  fakta  om föreningen. Läsa stadgarna samt granska de två senaste årens årsredovisningar. Kan vara lättare sagt än gjort, försök  få hjälp av någon som kan ekonomi. I årsredovisningen ser man  hur stora lån föreningen har samt när dessa ska läggas om.

Säljaren är normalt inte ansvarig för om du hittar ett fel efter köpet, ifall köparen har missat att kolla lägenheten noga. Om du  inte vill  ha en lägenhet med hål i väggen får du kolla bakom tavlorna. Du kan oxå anlita en besiktningsman för att  få en bättre uppfattning om lägenhetens skick. Samt att mäklaren gör inga mätningar på lägenhetens storlek, utan får den informationen av säljaren.

Ett bra förslag är att kolla våtutrymmen så allt är ok.

Men som sagt KOLLA FLERA ALTERNATIV du blir säkrare ju fler visningar du går på.

Lycka till

Vi hörs

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Turkiska Köket

Turkisk mat recept

Karin med K

Det brukar bli bäst när jag får göra som jag vill.

Reslusta - resor och drömmar

"Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas" (Sören Kierkegaard)

Scribere Necesse Est

Om livet som empatisk kommunikatör, gastronom, munskänk och vinodlare i Arild på Kullahalvön.

Herbalife

Your one stop for health, wealth and prosperity

Ett mirakelfyllt år 💖

Mitt liv, min tid.

Du finns - en decembersaga i kalenderform

En decembersaga i kalenderform

Glädjekällan! Medium Lotta Axelsson ger råd och vägledning!

Medial vägledning, borttappade saker, bortsprungna djur, tarot, livscoach, alternativ medicin, spirituell rådgivning, gratis distans healing. Workshops och "Spirituellaresor"

Bokstund

En litterär livstilssblogg

annaandren.com

ett arv i form av texter

Helgas dagbok

Från mörker till ljus och så några livskriser däremellan

Från andra sidan Potten

Mitt liv som trebarnsmamma i en förort till Minneapolis, MN, USA

bortabrabloggen

Utlandssvensk i Australien

Utsikt från Insidan

Om livet som jag lever det

Tid

Lyssna!

Savethebaltic.se/Waterforlife.se

Water for Life Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

B_ live

ART PHOTO & POETRY © Birgitta Rudenius

Sjöfartsbloggarna

Följ med ut till sjöss

%d bloggare gillar detta: