Stroke varningstecken

Published 10 juli, 2016 by mellasweden

by mellasweden© 2016

 

Stroke några varningstecken

Symptomen kan komma på kvällen innan man får ett anfall, för det är så att stroke ganska ofta händer under natten. Det kan vara att man känner en liten förlamning i ena sida, eller att man kan känna att talförmågan avtar. Det kan även uppkomma att man har svårt att förstå när andra pratar.

Varningstecknen gör att man måste handla snabbt, även om dessa symptom inte känns så farligt allvarliga. Många tar inte dessa symptom på allvar utan går och lägger sig och tror att dom kommer gå över. Men många känner av stroken när dom vaknar. Man ska veta att inom ett dygn eller några timmar innan man får ett strokeanfall känner man av i kroppen varningar  för detta. Man måste redan då ta kontakt med sjukhuset innan skador på hjärnan kan uppstå så man kan få hjälp,  med andra ord åk direkt till sjukhuset. Det finns något som är skrämmande här det är att man inte alltid kan förstå denna allvarliga situation, för att man inte har ont.

stroke

Stroksymptom

Oftast är det i stroke den ena hjärnhalvan som drabbas då man får förlamining av ena sidan på kroppen. Man känner  svaghet kanske bara i ena armen eller både i sin arm och ben. Men även stickningar, försämring av sin balans och motorik samt domningar är vanligt likaså. Hjärnan får syrebrist samtidigt som dessa dessa kroppsdelar drabbas av stroken. Men av stroken kan man även få talsvårigheter, svårt att orientera sig. Man kan få perceptionsstörningar som visar sig på olika sätt, med de försämrade sinnesfunktionerna kan man känna sig illamående.  Men även huvudvärk  samt dubbelseende kan förekomma. Man kan även få ont i axeln som smärta av stroken men det kan ta tid för kroppen att reagera så smärtan som kommer lite senare. I början av ett strokanfall med ont i axeln så har man svårt att ligga still i samma läge genom förlamningen.

Ett liknaden stroketillstånd finns som kallas Tia

Tia kan kännas som en strok men skadar inte hjärnfunktionen likadant. Men detta varnar för att det kan finnas en störning i hjärnan. Attacken är övergående men en varning. Skillnaden är att denna attack varar bara  mellan ett par minuter upp till en timma. Man måste ta kontakt med sjukhuset och bli behandlad för en tia-attack annars är risken stor att få ett riktigt strokanfall. Känner man av detta ring 112 direkt om man känner av strok eller en tia.

Behöver inte alltid vara stroke

Symptomen som är förknippade med strok behöver inte alltid vara strok. En del som kommer till sjukhuset med misstänkt strok har haft samma  symptom av lågt blodsocker,  migränattacker, hjärtrytmrubbningar eller hjärntumörer. Men detta är viktiga symptom och man måste åka till sjukhuset för att få vård snarast möjligt så man får reda på vad detta är av en läkare.

 

Bra att veta, vi hörs

 

 

Annonser

One comment on “Stroke varningstecken

 • Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s

  Villa California

  Teknik för trygghet o frihet

  WordAds

  High quality ads for WordPress

  Yellingrosa's Weblog

  Poetry, Visual Arts, Music and IT Tech

  shehanne moore

  Smexy Historical Romance

  Jajan Bakso

  Hobi Kulineran & Kliping Resep Masakan

  KATAPURI

  Menulislah biar dikenang. Siapa tahu besok mati !

  THE ERRORS

  Hidup tanpa gaje bukanlah hidup!

  sandsoftime10

  A peek into Megha's mind

  Stigfinnaren i Älvsund

  vägen inåt är vägen framåt

  LIVETS BLOGG

  Det finns Något i Allt ! Samverkan Är Win-Win för ALLA. Motverkan ger vinnare och förlorare = ALLA blir förlorare över tid sett. "Försök Alltid med att Försöka igen - fast på Annorlunda sätt - enär Allt Är Möjligt !"

  catfishing - scam

  Watch out! - Don´t be hooked by a pathetic ”catfish” on Internet!

  Turkiska Köket

  Turkisk mat recept

  Karin med K

  Det brukar bli bäst när jag får göra som jag vill.

  Reslusta - resor och drömmar

  "Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas" (Sören Kierkegaard)

  Scribere Necesse Est

  Om livet som empatisk kommunikatör, gastronom, munskänk och vinodlare i Arild på Kullahalvön.

  Herbalife

  Your one stop for health, wealth and prosperity

  %d bloggare gillar detta: